I was inspired by the beautiful weather to make these vegan chocolate muffins. Airy and tasty, with some banana and cinnamon flavor. Ready in 30 minutes.
Ingredients:
- 200 grams (1 3/4 cups) flour, sifted
- 200 grams (1 cup) granulated sugar
- 75 grams (2/3 cups) cocoa powder
- 16 grams (3 teaspoons) baking powder
- 450 ml (2 cups) rice milk, or any other veggie milk
- 1 banana (mashed)
- 3 tablespoons olive oil
- some vanilla extract
- some cinnamon
for the topping
- 4 tablespoons sugar
- 4 tablespoons water
- 4 tablespoons cocoa
- 2 tablespoons oil
Preheat the oven to 160 degrees (320 degrees F).
In a large bowl combine flour, sugar, cocoa, cinnamon and baking powder.
In a separate bowl whisk the milk, oil, vanilla, and banana. Then, add the wet ingredients to the dry ingredients. Stir with a wooden spoon until well combined. Be careful not to over-mix it.
Pour the batter in a muffin pan and bake for about 40 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.
For the topping, pour the water in a pan and heat it with the sugar. Add the cocoa and oil and heat it for a couple of minutes.
Decorate your muffins and enjoy with a cup of Turkish coffee
За глазурата загрејте ја водата со шеќерот. Додадете го какаото и маслото и мешајте неколку минути.
Декорирајте ги мафините и уживајте во вашето омилено турско кафе
For the topping, pour the water in a pan and heat it with the sugar. Add the cocoa and oil and heat it for a couple of minutes.
Decorate your muffins and enjoy with a cup of Turkish coffee
Чоколадни мафини
Прекрасното време ме инспирира да ги направам овие чоколадни мафини. Воздушести и вкусни, со вкус на банана и цимет. Готови за 30 минути.
Состојки:
200 грама брашно
· 200 грама шеќер
· 75 грама какао
· 1 пакетче прашак за пециво
· 450 мл оризово млеко, или друго растително млеко
1 1 банана
1 1 банана
· 3 лажици маслиново масло
· Малку ванила
· Цимет
З За глазурата
4 4 лажици вода
4 4 лажици шеќер
4 4 лажици какао
2 2 лажици масло
З За глазурата
4 4 лажици вода
4 4 лажици шеќер
4 4 лажици какао
2 2 лажици масло
·
Загрејте ја рерната на 160 степени.
Во длабок сад ставете го брашното, какаото, циметот и прашакот за пециво. Измешајте ги сувите состојки.
Во одделен сад измешајте го млекото, маслото, ванилата и бананата. Додадете ги водените состојки во сувите. Измешајте добро со лажица, но не премногу.
Турете ја смесата во тавче кое сте го намастиле претходно и печете околку 40 минути, или додека чепкалка ставена насредина во тортата излегува чиста.
За глазурата загрејте ја водата со шеќерот. Додадете го какаото и маслото и мешајте неколку минути.
Декорирајте ги мафините и уживајте во вашето омилено турско кафе
No comments:
Post a Comment