Sunday, April 10, 2016

Chocolate Baklava


chocolate baklava


Baklava and some Turkish coffee, my recipe for a perfect Sunday afternoon. For those that do not know baklava is a kind of sweet pastry made of layers of filo filled with chopped nuts. My baklava is a little different from the traditional recipe. It has chocolate in it and does not have the traditional form. The filo can be homemade, but I bought the it from the grocery store. I promise I will make it myself next time :)


You need:

  • 1 package of filo (500 grams or 18 oz)
  • 250 grams (1 1/2 cups)  chopped nuts 
  • 100 grams (1/2 cup) chocolate (grated)
  • 800 grams sugar (3 1/2 cups)
  • 500 grams water ( 2 cups)
  • some oil

chocolate baklava

First make the filling by simply mixing the grated chocolate and the chopped nuts. Yes, it is that simple.
The filo dough looks like sheets. So you take one sheet, you sprinkle some oil on it and you fold it in half. 
You put three tablespoons of the filling on one end of the filo and you roll it like cigar. 

chocolate baklava

chocolate baklava

Carefully so the filling doesn't fall you place it on a greased pan. You repeat the procedure with the remaining dough sheets and the filling.
After you have placed all of them on the pan you cut them with a knife. I like the baklava pieces to be smaller, so you can eat them in one bite :)

chocolate baklava

 After the baklava is cut you sprinkle it with oil and you put the pan in a heated stove (about 160 degrees C, or 350 F). You bake the baklava for about 20 minutes.
While it is being baked you make the sorbet. You put the sugar and water in a pot and you bring it to boil. You cook it about 5 minutes, or until it becomes thicker.
When the baklava is baked, you pour the hot sorbet over the hot baklava. You wait for about 20 minutes so the sorbet is soaked well.

chocolate baklava

And that's it. You just need some Turkish coffee, and you have the recipe for a perfect Sunday :)
Enjoy!

chocolate baklava
Баклава и турско кафе – мојот рецепт за совршено Неделно попладне. (во англиската верзија тука објаснувам што е баклава, но вие сите знаете, па ќе го прескокнам описот :) ). Мојата баклава е малку поразлична од традиционалната. Има чоколадо и ја нема препознатливата форма. Корите може да се домашни, но јас ја направив со купечки. Ветувам следниот пат ќе ги сукам сама :)

Потребни состојки:

1 пакетче кори (500 грама)
250 грама мелени ореви
100 грама рендано чоколадо за готвење
800 грама шеќер
500 мл вода
Малку масло

Прво направете го филот, со тоа што ќе ги измешате чоколадото и оревите. Да, толку е едноставно.
Земате една кора, попрскувате со масло и ја виткате на половина. Ставате на едниот крај три лажици од филот и ја виткате кората како цигара. Ја ставате кората на намастено тавче, внимателно за филот да не избега надвор. Ја повторувате процедурата со останатите кори и филот.
Откако ќе ги наредите во тавата, ги сечите. Јас ги сакам помалечки, лапни-голтни :) Откако ќе ги исечете, ги попрскувате со масло и ги ставате да се печат на 160 степени околу 20 минути.
Во меѓувреме го правиме шербетот. Го ставате шеќерот и водата во тенџерче и ги загревате додека не почнат да вријат. Варите околу 5 минути, шербетот да добие густина.
Кога ќе се опече баклавата ја попарувате со шербетот. Жежок шербет, на жешка баклава. Чекате 20 минути за шербетот убаво да се впие.
Тоа е тоа. Ви треба само уште омиленото турско кафе и имате рецепт за совршен Неделен ден :)


No comments:

Post a Comment