Ќе помислите - овес како овес, ама верувајте дека колачов е превкусен. Одличен е за десерт и како доручек. Мој предлог за сите што си постат или сакаат да се хранат здраво. Без масло и без никакви млечни производи или јајца. Додека се сетив да направам фотографии од исечени парчиња веќе немаше. Тоа нека ви каже колку е вкусен.
Состојки:
- 3 јаболка
- 400 мл вода
- 3 лажици мед
- малку цимет
- 200 грама овес
- 5-6 јатки ореви, толчени
- 50 грама брусница
Излупете ги јаболката и ставете ги со водата во тенџерче да се сварат. Додека се варат во водата додадете го медот и циметот. Тргнете го тенџерчето од шпоретот да се излади малку.
Изблендирајте ги јаболката заедно со водата во која се вареа. Во друг сад ставете го овесот, оревите и брусницата и додадете ја кашата од јаболка. Се убаво измешајте.
Тавчето за печење обложете го со хартија и турете ја смесата.
Печете на 180 степени, 35 минути.
An oatcake that's delicious, healthy and easy to make. It's a perfect dessert or as a breakfast. You can add any dry fruits or seeds that you like, I chose the oat-apple combination.
Ingredients:
- 3 apples
- 2 cups of water
- 3 tablespoons honey
- some cinnamon
- 200 grams (1 cup) oats
- some walnuts
- 50 grams (1/4 cup ) red huckleberries, dried
Peel the apples and boil them for 5-10 minutes. Add some cinnamon and honey to the apples.
Let the apples cool for a couple of minutes and then mix them in blender with the water in which they were boiled.
In a separate bowl mix the oats with the huckleberries and walnuts. Add the apple mixture to the oats and mix everything well.
Cover a baking pan with baking paper and pour the mixture,
Bake at 180 C (360 F) for 35 minutes.
Enjoy!
Hi I was just reading through your recipe and I noticed that you put huckleberry as the translation for brusnica. Brusnica is actually cranberry in english.
ReplyDeleteYour recipe looks really good and I will be making it tomorrow for breakfast.