Thursday, December 8, 2016

Чоколаден чизкејк / Chocolate Cheesecake

chocolate cheesecake

Совршен десерт за оние кои си љубат и десерти и сирење. За тоа колку е калорична тортава, кажува фактот што на првите олимписки игри им била служена на атлетичарите. Но, кога ќе ја пробате ќе сфатите дека вреди  секоја внесена калорија. Ако сте ги гледале „Пријатели“ сигурно се сеќавате на онаа нивна тепачка за „Чизкејк“, епа пробајте го рецептов и ќе знаете зошто толку жестоко се бореа за една „обична“ торта.

За оваа магија од торта ви е потребно:

За тестото:

-          225 грама од чоколадните бисквити на Жито Лукс
-          4 супени лажици путер
(да, само тоа)

За филот;
  500 грама крем сирење
-          160 г кафеав шеќер
-          230 грама павлака
-          270 г темно чоколадо
-          4 јајца
-          2 супени лажици какао
-          Малку сол

chocolate cheesecake

Бисквитите се толчат и се мешаат со стопениот путер па се ставаат во форма за торта.  Јас ги користам чоколадните бисквит на Жито Лукс. Превкусни се и ја имаат баш онаа текстура која е потребна. За убаво да се распоредат се рамнат со задниот дел од лажица и се притискаат убаво. Основата за тортата се пече на 180 степени, 10 минути. Доколку сакате основата да е посочна и бисквитiте да не се дробат вo јадењето, можете да не го печете тестото. Сум пробала и така и можеби е и поубаво.

chocolate cheesecake

Се топи чоколадото на водна бања. Јас го ставам чоколадото во метална чинија врз тенџерче полно со вода која врие. Сирењето и шеќерот се бијат убаво и им се додаваат какаото, солта и јајцата, едно по едно. На крај се додава павлаката и растопеното чоколадо. Кремот се става над бисквитната основа.

chocolate cheesecake

Се пече на водна бања во рерна загреана на 160 степени. Водна бања се прави на тој начин што садот во кој се пече се витка на дното со алуминиумска фолија и се става во поголем огноотпорен сад полн со вода. И така се пече 45 минути, па се остава во исклучена рерна уште 15 минути. Внимавајте средината на тортата треба да е мека и да мрда, а не да е целосно испечена. Тогаш е готова.

chocolate cheesecake

Кога ќе се извади се става  4 часа во фрижидер.

Се сече на прачиња и се сервира. И нормално, најубаво оди со добро вино.

chocolate cheesecake


The perfect dessert for those who like cheese. It’s full of calories but totally worth it. If you have watched “Friends” you surely remember their fight over a cheesecake, well..try this recipe and you will understand why they were fighting.

For this lovely cake you need:

For the crust:
225 grams of the chocolate biscuits from Zito Luks
4 tablespoons melted butter

For the filling:
500 grams cream cheese
160 grams brown sugar
230 grams sour cream
270 grams dark chocolate
4 eggs
2 tablespoons cocoa powder
Some salt

chocolate cheesecake

Mix the biscuit crumbs with the melted butter and place them in a cake pan. I use the chocolate biscuits from Zito Luks because they are delicious and they have the texture I need. Press the biscuits nicely with the back of a spoon. Bake the cake base for 10 minutes at 180 degrees C. You can choose not to bake the base if you want it to be more tender.
Melt the chocolate over a water bath. Beat together the cheese and the sugar and add the cocoa, salt and the eggs, one by one. At the end add the sour cream and the melted cheese. Put the filling over the crust.
Bake in a water bath at 160 degrees for 45 minutes. Do not overbake it. The center should be soft and tender when it’s baked. Turn off the oven and leave the cake inside for 10 more minutes.

When ready leave it to cool outside for 15 minutes and then place it in the fridge for 4 hours.
Serve with with some nice red wine.
Bon appetit!

chocolate cheesecake



No comments:

Post a Comment