Saturday, December 17, 2016

Посна манџа со праз / Leek Stew

leek stew

Скоро како да е со месо :) Навистина е вусна и е одлична замена за кога се пости или кога сакате да паузирате од месо малку.


Потребни состојки
  • 1 и пол кило праз
  • 150 грама соја топчиња
  • 1 патлиџан исецкан на коцки
  • масло
  • магодонос, сув или свеж
  • 2 чешниња лукче, ситно исецкано

Сојата се попарував со врела вода и се цеди. Празот се сечи на парчиња долги 2 см. Во огноотпорен сад се става малку масло на дното, па се реди ред праз, ред соја, па зачините и коцките патлиџан. На крај малку масло. Се повторува постапката се додека не се потрошат сојата и празот.
Се турива вода, да се наполни 2/3 од садот. Се става капак и се вари на тивко, околу еден сат, или додека не извари водата.

Добар апетит!



It's almost as tasty as if it was with meat :) No, seriously, it's a tasty substitution for meat.

Ingredients:

  • 1, 5 kilo leeks
  • 150 grams soya chunks
  • 1 tomato, sliced
  • some oil
  • some parsley, fresh or dry
  • 2 cloves of garlic, minced
Boil the soya chunks and drain the water. Slice the leeks. Pour some oil in the pan, then some of the soya, some of the leeks, spices, tomato and some oil. Repeat until all the ingredients are placed. Pour water, so 2/3 of the pan is full. Cook at low heat for about an hour.

leek stew

No comments:

Post a Comment