Wednesday, July 5, 2017

Посни шпагети болоњезе / Vegetarian Spaghetti Bolognese

spaghetti bolognese

(scroll down for the recipe in English)

Кој не сака шпагети болоњезе? Еве една лесна, посна верзија. Превкусни се, скоро исто добри како оригиналниот рецепт со месо


Состојки:

  • 1 пакетче (500гр) шпагети
  • 700 грама трошки од соја (натопени во врела вода)
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 500мл сос од домати
  • 3 моркови
  • 1 лажица босилек (сув)
  • 1 лажица нане (суво)
  • малку сол
  • малку црн пипер
  • малку масло

spaghetti bolognese

Сварете ги шпагетите, исцедете ја водата и тргнете ги настрана.
Загрејте масло во тава и додатете го исецканиот кромид и лукчето. Малку пропржете.
Додадете ги соја трошките, морковот и сите зачини и пржете се заедно околу 15 минути.
Додадете го доматниот сос и оставете да се вари уште 20 минути.
Ставете од шпагетите на чинија и покријте од горе со сосот.
Оди одлично со црвено вино иако нема месо.

Добар апетит!

spaghetti bolognese




Ingredients:

  • 1 package (500 grams spaghetti)
  • 700 grams (3 cups) soya crumbs (soaked in hot water)
  • 1 onion
  • 1 clove of garlic
  • 500 ml (2 cups) tomato sauce
  • 3 carrots (shredded)
  • 1 tablespoon basil (dried)
  • 1 tablespoon mint (dried)
  • some salt
  • some pepper
  • some oil
spaghetti bolognese

Cook the spaghetti the usual way, drain them and set them aside.
Heat the oil in a pan and add the sliced onion and the garlic. Fry them a little.
Add the soya crumbs, the carrots and all the spices and fry everything well for about 15 minutes.
Add the tomato sauce, and leave everything to cook for 20 more minutes.
Place some spaghetti on a plate and some of the sauce on top and enjoy.
It goes great with a glass of red wine.

spaghetti bolognese

No comments:

Post a Comment