(scroll down for the recipe in English)
Рецепти со јагоди во најава :) Додека чекаме да излезат јагодите со достапна цена и кои што може да се јадат без шеќер, еве еден убав десерт со јагоди. Не ви се потребни многу јагоди, а и не е страшно ако не се многу благи. Кошничкиве се прават за 15 минути, само треба да се чека да се стврднат пред да се послужат. А можете да видите и колку убаво изгледаат.
Состојки
За кошничките
- 3 лажици путер
- 50г шеќер
- 2 лажици мед
- 50г брашно
За кремот
Обложете еден плех со хартија за печење. Хартијата намачкајте ја со масло. Спремете си 6 чаши за вода со не многу широко дно.
За кошничките, стопете го путерот во тенџерче и додадете го шеќерот и медот. Мешајте додека не добиете изедначена смеса. Тргнете го тенџерето од оган и додадете го брашното. Мешајте додека не добиете убава смеса од која може да се прават топчиња.
Направете 6 топчиња и наредете ги во плехот.
Печете 6-7 минути. Извадете ги иако изгледаат како да не се допечени. Нека се оладат малку, па после секое од топчињата завиткајте го околу дното на чашата, во форма на кошничка. Истото повторете го со сите 6 топчиња и оставете ги во фрижидер да се стегнат.
За кремот, ставете ги јагодите со 100 грама шеќер во тенџерче на средна температура. Околу десет минути да омекнат.
Измешајте го крем сирењето убаво со шеќерот во прав и додадете ги јагодите. Соединете убаво сѐ. Полнете ги кошничките со кремот и украсете ги со свежи јагоди и свежо нане.
Delicious baskets filled with amazing cheese and strawberry cream. They are ready in no time and they are super tasty and easy to make.
Ingredients
For the baskets:
- 3 tablespoons butter
- 50 g (1,7 oz) sugar
- 2 tablespoons honey
- 50 g (1,7 oz) flour
For the cheese filling:
- 300 g (10 oz) strawberries
- 100 g (3,4 oz) sugar
- 400 g (7 oz) cream cheese
- 50 g (1,7 oz) confectioners sugar
Heat the oven to 180 C (360 F).
Cover a baking pan with paper and grease the baking paper with oil. Prepare 6 glasses with smaller bottom.
For the baskets, melt the butter in a pot at medium heat. Add the sugar and the honey and cook until everything is blended. Put the pot aside and add the flour. Mix everything well. Make 6 balls from the dough. Place them in the baking pan and bake for 6-7 minutes.
When they are baked put them aside to cool for a couple of minutes. Place each ball on the bottom of a water glass in a form of a basket. Place them in the fridge.
For the filling, cook the strawberries with the sugar about 10 minutes. Beat the cream cheese with the confectioners sugar. Mix the cheese with the strawberries until all is well blended. Fill the baskets with the cream and decorate with fresh strawberries and mint leaves.
Enjoy!
No comments:
Post a Comment