(scroll down for the recipe in English)
Многу пати сум слушала како велат дека одат во Икеа и кога немаат ништо за купување само за да јадат од познатите Шведски ќофтиња. Рецептов е комбинација на неколку различни рецепти за ќофтињата од Икеа. Едноставно превкусни. Убави ќофтиња прелиени со прекрасен млечен сос. Пробајте ги и никогаш повеќе нема да правите ќофтиња на друг начин.
Состојки (за три лица):
за ќофтињата
- масло за пржење
- еден помал кромид исецкан на ситно
- пола килограм мелено месо
- 3-4 лажици презла
- 1 жолчка
- малку мускатно оревче
- сол
- црн пипер
за сосот
- 1 лажица путер
- 2-3 лажици брашно
- половина литар говедски бујон
- 100 мл кисела павлака
- сол и црн пипер
- ситно исецкан свеж магдонос
На почеток пропржете го исецканиот кромид неколку минути, па измешајте го со сите други состојки за ќофтињата. Убаво измесете со раце се додека смесата не се изедначи.
Формирајте убави топчиња, колку помали толку се повкусни.
Пржете на почеток на висока температура за да не се залепат ќофтињата на тавата, а потоа намалете ја температуратa. Пржете се додека не добијат убава кафеава боја од сите страни.
Испржените ќофтиња ставете ги на хартија за да се впие маслото.
Сосот можете да го правите во друга тава, јас само го избришав маслото во кое пржев во хартија и го ставив путерот да се стопи на средна температура (не сакам да мијам многу тави). Кога се стопи путерот го ставате брашното малку да се пропржи и полека ја туривате супата. Полека без брзање за да не ви се направат грутчиња. Додајте ја павлаката и сол и пипер по желба.
Во сосот ставете ги ќофтињата и оставете ги да се крчкаат на тивко околу десет минути.
Еве вака
Пред да ги сервирате ставете го исецканиот магдонос и убаво измешајте. Ете, толку е едноставно, а превкусно.
Добар апетит
Swedish Meatballs!
As good as those in Ikea. Meatballs covered in tasty creamy sauce. You simply have to try this recipe. You'll thank me later
Ingredients (for three people):
for the meatballs
- 2 tablespoons oil for frying
- 1 onion, diced
- 1 pound ground meat
- a couple of spoons breadcrumbs
- 1 egg yolk
- some ground nutmeg\
- salt and pepper
for the sauce
- 2 tablespoons butter
- 2-3 tablespoons flour
- 2 cups beef broth
- 1/2 cup sour cream
- salt and pepper
- 2 tablespoons chopped fresh parsley
Heat the oil in a skillet over medium heat. Add the onion and cook, stirring, until the onion becomes translucent, about 5 minutes.
Mix all the ingredients for the meatballs, together with the onion. You can do it with a spoon or with your hands, as I did.
Form little balls from the meat. You will get about 12-15 meatballs.
When fried, put the meatballs on paper so the oil is absorbed.
For the sauce. Melt the butter in a skillet on medium heat. Add the flour until lightly browned. Gradually pour the beef broth and cook, until slightly thickened, about 2 minutes. Stir in the sour cream and add salt and pepper.
Put the meatballs in the sauce and leave them on low heat to cook for about 10 minutes.
Remove from the heat and add the parsley and mix everything together.
Serve hot and enjoy the taste of Sweden!
No comments:
Post a Comment