Tender, sweet bread with creamy poppy seed filling. We always have it for Easter. It's even tastier after a few days.
Ingredients:
- 1 kg flour
- 200 grams (1 cup) sugar
- 1 1/2 cup milk ml milk
- 1 cube of yeast
- 1 cup oil
- 4 eggs
- lemon zest
- 1 packet baking powder
For the filling:
- 300 grams (1 1/2 cup) poppy seeds
- 300 grams (1 1/2 cup) sugar
- 1 cup of milk
For the filling, place the poppy seeds in a food processor and process them until they are ground. Mix the poppy seeds with 300 grams of sugar and one cup of milk. Put them in a pot and cook for about 10 minutes. Set the filling aside.
For the dough, first mix the yeast with some sugar and warm milk. And let it rise for 5 minutes.
Mix the flour with 200 grams sugar, the milk, oil, eggs, lemon zest and baking powder. Mix everything well and knead until the dough is non-sticky and soft.
Divide the dough in two parts. Roll each piece into 12x16 inch rectangle.
Spread the filling on each piece and fold the dough like a cigar. Put the two rolls in a baking pan and leave them like that for 30 minutes.
Beat one egg and brush the rolls.
Bake at 175 C (350 F) for 30-40 minutes.
Make a cup of your favorite coffee and enjoy!
КОЗИЊАК СО СЕМЕ ОД АФИОН
Мек, благ козињак со кремаст фил од семе од афион. Секогаш го јадеме за Велигден. Дури и повкусен е по неколку денови.
Состојки:
- 1 кг брашно
- 200 грама шеќер
- 1 1/2 чаша млеко
- 1 квасец
- 1 чаша масло
- 4 јајца
- кора од лимон
- 1 пакетче прашак за пециво
За филот:
- 300 грама семе од афион
- 300 грама шеќер
- 1 чаша млеко
За филот, ставете го семето од афион во блендер се додека не се сомеле. Измешајте го афионот со 300 грама шеќер и една чаша млеко и ставете ги во тенџерче на шпорет. Варете го филот 10 минути и ставете го настрана да се излади.
За тестото, прво кавсецот со малку шеќер и млако млеко ставете го една чаша за да нарасне.
Измешјате го брашното со 200 грама шеќер, доадете го млекото, кората од лимон, маслото и прашакот за пециво. Се убаво измешајте и месете се додека тестото не стане меко и нелепливо.
Поделете го тестото на два дела. Иссукајте го секој дел во правоаголник со димензии 30x40 см.
Намачкајте го филот врз двата дела и завиткајте го тестото како ролат. Ставете ги двата ролати во тавче за печење и оставете ги така 30 минути.
Загрејте ја рерната на 175 степени.
Изматете едно јајце и премачкајте ги ролатите.
Печете околку 30-40 минути.
Сварете си филџан турско кафе и уживајте!
No comments:
Post a Comment