Sunday, May 8, 2016

Poppy Seed Roll

poppy seed roll

Tender, sweet bread with creamy poppy seed filling. We always have it for Easter. It's even tastier after a few days.


Ingredients:
  • 1 kg flour
  • 200 grams (1 cup) sugar
  • 1 1/2 cup milk ml milk
  • 1 cube of yeast
  • 1 cup oil
  • 4 eggs
  • lemon zest
  • 1 packet baking powder
For the filling:
  • 300 grams (1 1/2 cup) poppy seeds
  • 300 grams (1 1/2 cup) sugar
  • 1 cup of milk

For the filling, place the poppy seeds in a food processor and process them until they are ground. Mix the poppy seeds with 300 grams of sugar and one cup of milk. Put them in a pot and cook for about 10 minutes. Set the filling aside.
For the dough, first mix the yeast with some sugar and warm milk. And let it rise for 5 minutes.
Mix the flour with 200 grams sugar, the milk, oil, eggs, lemon zest and baking powder. Mix everything well and knead until the dough is non-sticky and soft.
Divide the dough in two parts. Roll each piece into 12x16 inch rectangle.
Spread the filling on each piece and fold the dough like a cigar. Put the two rolls in a baking pan and leave them like that for 30 minutes.
Beat one egg and brush the rolls.
Bake at 175 C (350 F) for 30-40 minutes.
Make a cup of your favorite coffee and enjoy!

poppy seed roll

poppy seed roll


КОЗИЊАК СО СЕМЕ ОД АФИОН

Мек, благ козињак со кремаст фил од семе од афион. Секогаш го јадеме за Велигден. Дури и повкусен е по неколку денови.

Состојки:
  • 1 кг брашно
  • 200 грама шеќер
  • 1 1/2 чаша млеко
  • 1 квасец
  • 1 чаша масло
  • 4 јајца
  • кора од лимон
  • 1 пакетче прашак за пециво
За филот:
  • 300 грама семе од афион
  • 300 грама шеќер
  • 1 чаша млеко
За филот, ставете го семето од афион во блендер се додека не се сомеле. Измешајте го афионот со 300 грама шеќер и една чаша млеко и ставете ги во тенџерче на шпорет. Варете го филот 10 минути и ставете го настрана да се излади.

За тестото, прво кавсецот со малку шеќер и млако млеко ставете го една чаша за да нарасне.
Измешјате го брашното со 200 грама шеќер, доадете го млекото, кората од лимон, маслото и прашакот за пециво. Се убаво измешајте и месете се додека тестото не стане меко и нелепливо.
Поделете го тестото на два дела. Иссукајте го секој дел во правоаголник со димензии 30x40 см.
Намачкајте го филот врз двата дела и завиткајте го тестото како ролат. Ставете ги двата ролати во тавче за печење и оставете ги така 30 минути.
Загрејте ја рерната на 175 степени.
Изматете едно јајце и премачкајте ги ролатите.
Печете околку 30-40 минути.
Сварете си филџан турско кафе и уживајте!


No comments:

Post a Comment