Saturday, March 31, 2018

Штрудла со јаболка / Apple Strudel



Можеби штрудла е повеќе есенски десерт, но јас ја сакам преку цела година. Убави крцкави кори со фил од јаболка и цимет. Дали има нешто поубаво?
Самиот мирис дома додека се печи е доволен, а да не кажувам колку е лесна за правење и превкусна. Совршен доручек за убав почеток на денот



Потребни состојки:
  • 500 грама кори за пита
  • 5-7 рендани јаболка
  • 150 грама мелени ореви
  • 5 лажици гриз
  • 5 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • малку цимет
  • 1 сув квасец растворен во вода
  • 1/2 филџан масло



Измешајте ги јаболката со шеќерот и оревите. Додадете го циметот и ванилиниот шеќер. Додатете малку гриз за смесата да не биде водеста.


Три кори ќе ставате за една штрудла, или ролат. Секоја кора испрскајте ја со масло и со растворениот квасец.
На секоја трета кора, на работ, ставете од филот. Завиткајте како ролат и ставете ја кората во сад за печење. Откако ќе го повторите истото со сите кори намачкајте ги сите кори од горе со растворениот квасец.  Печете на 200 степени, 20 минути.

Готовата штрудла поросете ја со шеќер во прав.

Добар апетит!




Whether you have this strudel as breakfast treat or during the day it surely will brighten your day.

Ingredients:

  • 500 grams (17 oz)  phyllo dough
  • 5-7 apples (grated)
  • 150 grams  (5,29 oz) walnuts (minced)
  • 5 tablespoons semolina
  • 5 tablespoons sugar
  • some vanilla
  • some cinnamon
  • 1 packet dry yeast dissolved in warm water
  • 1/2 cup oil
Mix together the apples with the sugar and walnuts. Add the cinnamon and the vanilla . Add some semolina so the filling won't be too moist.

Remove the phyllo dough from the package. Take one sheet of dough and brush it with some oil and some of the yeast. Repeat with three sheets placing them on top of the first one. On the edge of the third sheet place 5 tablespoons of the filling and roll it like a cigar. Place it in a baking pan. Do the same with the remaining dough.

Bake at 200 degrees C for 20 minutes.

When baked, sprinkle with some powder sugar.
Enjoy!


No comments:

Post a Comment