Tuesday, December 27, 2016

Зукото / Zuccotto



Еден ладен рецепт кој секако ќе ве стопли. Италијанска торта со бисквити, по потекло од Фиренца. Се јаде во полузамрзната состојба. Главните состојки се бисквити, крем и некаков лиќер или рум. Зукото на италијански значи „мала тиква“ бидејќи се правела во сад кој личи на мала тиква. Колку и да ви зборувам колку е вкусна, не можам да ви опишам. Верувајте им на италијаните. Мислите дека тие би погрешиле кога се работи за десерт?



Состојки:

-          225 грама од класичните бисквити на Жито Лукс
-          3 јајца
-          160 г шеќер
-          200 мл хопла
-          40г какао
-          50 г црно чоколадо
-          40 г печени лешници
-          1 пакетче шеќер со мирис на ванила
-          300 мл еспресо
-          50 мл рум
-          Какао за посипување

Жолчките се одделуваат и се матат со ½ од шеќерот се додека не добијат светла боја. Се бијат белките убаво, се додава останатиот шеќер и се матат со мискер како снег. Хоплата убаво се бие.Се се меша, се додава ванилата и убаво се составува.


Смесата се дели на два дела. Во едниот се додават какаото и лешниците. Чоколадото се ренда и се додава во другиот дел.

Металниот сад се обложува со пластична фолија. На дното и од страните на садот се редат бисквити натопени во смеса од ладно кафе и рум. Над бисквитите се става смесата со чоколадо, над неа таа со какао и се покрива со натопени бисквити.


Се витка од горе со пластичната фолија.
Се става во фрижидер 2-3 часа. Се посипува со какао, се сече на парчиња и се служи. Добар апетит!




One cold dessert that will definitely warm you. An Italian dessert with origins from Florence. It is best eaten in half-frozen state. The main ingredients are biscuits, cream and some rum. Try this recipe and you won't regret it.



 Ingredients:
  • 225 grams (7,9 oz) biscuits from Жито Лукс
  • 3 eggs
  • 160 grams (5,6 oz) sugar
  • 200 ml (1 cup) milk cream
  • 40 grams (1,4 oz) cocoa powder
  • 50 grams (1,5 oz) dark chocolate
  • 40 grams (1.4 oz) hazelnuts
  • some vanilla
  • 300 ml (1.5 cup) espresso
  • 50 ml (1/4 cup) rum
  • some cocoa powder for dusting


Beat the egg yolks separately with one half of the sugar, until they are lighter in color. Beat the whites with the rest of the sugar. Beat in the milk cream and the vanilla and mix everything well.
Divide the cream in two parts. Add the cocoa and the walnuts in one part and the shredded chocolate in the other part.
Cover the pan with plastic foil. cover the bottom and the sides of the pan with biscuits which have previously been soaked in coffee and rum. (The coffee should be cold). Pour the  chocolate cream with first, then the one with cocoa and cover everything with biscuits. Close the cake with the foil.
Put it in the fridge for 2-3 hours. Dust with cocoa and enjoy!







No comments:

Post a Comment