Monday, May 2, 2016

Vasa's Cake (Васина Торта)

vasa's cake


One of our favorite cakes in my family. It's not so easy to make, but it's worth the effort. Creamy and tasty, with some orange flavor.
Ingredients:
  • 6 eggs
  • 6 tablespoons sugar
  • 3 tablespoon flour
  • 7 tablespoons walnuts (grated)
  • 3 teaspoons baking powder
  • 5 egg yolks
  • 5 tablespoon powdered sugar
  • 250 grams  grated walnuts (1 cup)
  • 100 ml milk (1 cup)
  • 3-4 tablespoons sugar
  • 150 grams butter (1 cup)
  • 150 grams powdered sugar (1/2 cup)
  • the juice and the peel from one orange
  • 5 egg whites
  • 1 cup of sugar
  • 1/2 cup of water
Beat the 6 eggs with 6 tablespoons of sugar. In a separate bowl mix the flour with the 7 tablespoons of walnuts, the baking powder and the orange peel. Add the flour mixture to the eggs and mix everything well. Pour the batter into a round baking pan. Bake at 160 degrees C (320 F) for 30 minutes.

Make the filing while the crust is being baked. Over medium heat beat the 5 yolks with the 5 tablespoons of sugar. When mixed, set them aside to cool. Soak the walnuts in 100 ml hot milk. Add 3-4 tablespoon of sugar to the milk. In a separate bowl mix the butter with 150 grams powder sugar until well combined. Add the walnut mixture to the egg yolks and mix everything well. Then add the butter and mix everything well. 

Spread the filling on top of the crust.

For the topping, heat the water and 1 cup of sugar until you get a sorbet thickness. In a bowl mix the egg whites well until they are airy and thick. Slowly pour the sorbet into the whites while you continuously mix everything. 

Spread the white topping on the cake, make your favorite Turkish coffee and treat yourself with a piece or two of this delicious cake.

vasa's cake

vasa's cake

Васина Торта


Една од омилените тори кај нас дома. Не е многу лесна за правење, но секако вреди трудот. Кремаста и вкусна, со вкус на портокал.
Состојки:
·         6 јајца
·         6 лажици шеќер
·         7 лажици мелени ореви
·         3 лажичиња прашак за пециво
·         5 жолчки
·         5 лажици шеќер во прав
·         250 грама мелени ореви
·         100 мл млеко
·         150 грама путер
·         150 грама шеќер во прав
·         Сок и кора од еден портокал
·         5 белки
·         1 филџан шеќер
·         ½ филџан вода

Изматете ги 6те јајца со 6 лажици шеќер. Одделно измешајте го брашното со оревите, прашакот за пециво и кората од портокал. Додадете го брашното на јајцата и убаво измешајте. Ставете ја смесата во тавче за печење и печете 30 минути на 160 степени.

Додека се пече направете го филот. На средна топлина изматете 5 жолчки со 5 лажици шеќер. Ставете ги настрана да се изладат. Натопете ги оревите во врелото млеко и додадете 3-4 лажици шеќер. Во одделен сад изматете го путерот со 150 грама шеќер во прав се додека не се соединат.  Додадете ги оревите на жолчките и измешајте. Потоа додадете го и путерот и се убаво измешајте.

Намачкајте го испеченото тесто со филот.

Загрејте ја водата и шеќерот се додека не добиете шербет како за слатко, дури и малце погуст. Одделно, изматете ги белките убаво за да станат цврсти. Полека турете го шербетот во белките и не престанувајте да мешате со миксер најмалку 10 минути. Намачкајте ја тортата со белиот крем, направете си од омиленото турско кафе и почастете се со парче или две од оваа превкусна торта.


No comments:

Post a Comment