Thursday, March 10, 2016

Лазања со моцарела и спанаќ / Mozzarella and Spinach Lasagna


Рецептов не е од книгата на дедо ми, но сигурна сум дека би му се допаднал. Веќе ја забележавте сигурно мојата опседнатост со спанаќ. Посебно во комбинација со сирење, кисело млеко, павлака. Лазањава со спанаќ ми е десет пати поубава од таа со месо. Не ни правам со месо откатко ја пробав оваа. Моцарелата ја прави целата приказна совршена.

Состојки:

  • 500 грама лазања
  • 500 грама спанаќ
  • 250 грама моцарела
  • 250 грама урда (или рикота ако сакате да е уште повусно)
  • 100 грама фета сирење
  • 100 грама кашкавал за од горе
  • 1 чешне лук
  • малку сол и бибер

За бешамелот:

  • 50 грама путер
  • 4 лажици брашно
  • 750 мл млеко
  • 1 лажиче сенф
  • малку сол и бибер


Mozzarella and Spinach Lasagna

Ставете малку масло во тава и загрејте го. Испржете го лукчето и додадете го исецканиот спанаќ. Нека се пржат неколку минути. Зачинете со сол и бибер и додадете ја урдата и фета сирењето и измешајте убаво. Тргнете го од шпоретот.

За бешамелот, загрејте го путерот и постепено додавајте го брашното, мешајќи постојано. Додадете го топлото млеко, малку по малку и се убаво промешајте. Додадете го сенфот и зачините. Оставете го настрана да се излади 10 минути.

Покријте ја тавата во која ќе печите со лазањи, врз нив ставете една третина од бешамелот и половина од смесата со спанаќ. Од горе ставете кругчиња моцарела. Повторете го истото уште еднаш. Завршете со лазањи најгоре премачкани со бешамел.


Mozzarella and Spinach Lasagna

Mozzarella and Spinach Lasagna

Печете на 180 степени, 40 минути. Покријте ја лазањата со пармезан или кашкавал и вратете ја тавата во рерна уште 10 минути.
На здравје!


Mozzarella and Spinach Lasagna

Mozzarella and Spinach Lasagna

Not a recipe from my Grandad's Cookbook but I'm sure he would have liked it. It's so tasty I had to share it with you. With plenty of spinach and ricotta , this is the most delicious lasagna I have ever tried. I don't want to hear about meat lasagna anymore. The mozzarella makes it cheesy and perfect.Ingredients:
  • 500 grams lasagna (17 oz)
  • 500 grams spinach (2 cups)
  • 250 grams mozzarella cheese (1 cup)
  • 250 grams ricotta cheese (1 cup)
  • 100 grams feta cheese (1/2 cup)
  • 1 clove of garlic
  • some salt and pepper

For the bechamel sauce (White sauce)
  • 50 grams butter (1/4 cup)
  • 4 tablespoons flour
  • 750 ml milk (3 cups)
  • 1 teaspoon mustard
  • some salt and pepper
Put some oil in a pan and heat it. Fry the minced garlic and then gradually add the sliced spinach. Let it fry for a couple of minutes. Add the salt and pepper and the ricotta cheese and feta cheese and mix everything well. Put the spinach mixture aside.

For the white sauce, heat the butter and gradually add the flour mixing constantly. Add the warm milk little by little and mix everything well. Add the mustard and the spices. Set it aside to cool for 10 minutes.

Cover the lasagna pan with lasagna noodles, spread one third of the white sauce and one half of the spinach mixture. Put slices of the mozzarella cheese on top of the spinach mixture. Repeat it again. Finish with lasagna noodles and white sauce on top.

Bake at 180 degrees celsius for 40 minutes. Cover the lasagna with Parmesan cheese, or any other cheese you like and return it in the oven for additional 10 minutes.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment